TIEDOTE 20.5.2015

Suuret kansainväliset järjestöt Brysselistä Kiinaan kritisoivat Suomen turkistarhausta

– Suurmielenosoituksessa luovutetaan kansainvälinen adressi suomalaisen turkistarhauksen lakkauttamiseksi

Animalia, Animal Eco, Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Oikeutta eläimille, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Vasemmistonuoret, Vegaaniliitto ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sekä virolaiset järjestöt Loomus ja Loomade Nimel järjestävät torstaina 21. toukokuuta kansainvälisen suurmielenosoituksen turkistarhauksen lakkauttamiseksi.

Helsingissä järjestettävässä mielenosoituksessa luovutetaan kansainvälinen, yli 200 000 allekirjoitusta kerännyt turkistarhauksen lakkauttamista vaativa adressi uudelle eduskunnalle. Mielenosoitukseen odotetaan osallistujia niin Suomesta kuin naapurimaista.

Mielenosoituksen yhteydessä luovutettavan adressin saama kansainvälinen kiinnostus sekä suuri allekirjoittajamäärä osoittavat, että suomalainen turkistarhaus monine epäkohtineen saa yhä enemmän kansainvälistä kritiikkiä.

– Kansainvälisesti tarkasteltuna suomalainen turkistarhaus on yhtä epäeettistä ja tarpeetonta kuin turkistarhaus muualla maailmassa. Yhä useammissa maissa suuntaus on kohti tiukempaa sääntelyä tai turkistarhauskieltoja, joten Suomen löysä linja ja asema yhtenä maailman suurimmista tarhaajamaista herättää yhä enemmän huomiota, kommentoi Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Suomalaiset järjestöt saavat merkittävän liittolaisen, kun maailman suurin ja vaikuttavin eläinoikeusjärjestö PETA liittyy mukaan tavoittelemaan turkistarhatonta Suomea.

– Suomalainen turkistarhaus ei ole pelkästään suomalainen vaan myös kansainvälinen häpeätahra. Olen iloinen, että suomalaisen turkistarhauksen ongelmista puhutaan yhä painavammin myös maamme rajojen ulkopuolella, ja on hienoa, että PETAn kaltainen kansainvälinen järjestö liittyy tukemaan yhteistä tavoitettamme suomalaisen turkistarhauksen lakkauttamiseksi, kommentoi Tuomivaara.

PETAn lisäksi tavoitetta sekä mielenosoitusta tukevat monet muut merkittävät eläinasiajärjestöt, kuten ruotsalaiset Djurens Rätt ja Djurrättsalliansen sekä Kiinassa vaikuttava ACTAsia for animals -järjestö.

– Annamme täyden tukemme kampanjalle turkistarhauksen kieltämiseksi ja kannustamme muitakin antamaan tukensa myötätuntoisemman maailman puolesta. Eurooppalaiset turkistarhauskiellot helpottavat työtämme turkistarhausta vastaan Kiinassa ja Aasiassa, kannustaa Kiinassa toimivan ACTAsia for animals -järjestön toiminnanjohtaja Pei Su.

– Lukuisat merkittävät instituutiot, asiantuntijat ja tieteelliset tutkimukset ovat yhtä mieltä siitä, että olosuhteet turkistarhoilla eivät vastaa eläinten tarpeita, toteaa Pohjoismaiden suurimman eläinoikeusjärjestö Djurens Rättin puheenjohtaja Camilla Björkbom.

Myös kansainvälinen turkisten vastaisten järjestöjen kattojärjestö Fur Free Alliance, eurooppalaisten eläinsuojeluyhdistysten kattojärjestö Eurogroup for Animals sekä hollantilainen turkiseläimiä puolustava järjestö Bont voor Dieren ovat asettuneet tukemaan mielenosoitusta. Erityisesti suomalainen turkistarhaus koskettaa kuitenkin virolaisia.

– Viron eläinoikeusjärjestöt osallistuvat mielenosoitukseen, koska asia on yhteinen. Haluamme yhdessä lopettaa turkistarhauksen Virosta ja Pohjoismaista. Lisäksi suomalaiset omistavat Virossa sijaitsevan Baltian suurimman, huonomaineisen turkistarhan, kommentoi Loomuksen puheenjohtaja Kadri Taperson.

Lisätiedot

Suurmielenosoitus: Kokoontuminen Helsingissä Senaatintorilla 21.5. kello 15.30. Kulkue lähtee liikkeelle kello 16. Kulkue päättyy Kansalaistorille Kiasman ja Musiikkitalon väliin, jossa eduskuntaryhmien edustajat ottavat vastaan kansainvälisen vetoomuksen Suomen turkistarhausta vastaan. Ohjelmassa kansainvälisiä vieraita, puheita sekä äänekkäitä vaatimuksia eläinystävällisestä Suomesta, muun muassa kampanjan uuden tukijan, kirjailija Elina Hirvosen sanoin.

Turkistarhaukseen ja PETAan sekä muihin kansainvälisiin järjestöihin liittyvät kysymykset:
Salla Tuomivaara, toiminnanjohtaja, Animalia
salla.tuomivaara@animalia.fi, p. 050 384 5072

Mielenosoitukseen liittyvät kysymykset:
Jarkko Minkovitsch, kampanjavastaava, Animalia
jarkko.minkovitsch@animalia.fi, p. 045 7750 1571