TIEDOTE
Julkaistu: 13.06.2014

Manaatti, kuva Tiina Notko, Berliini

Eläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan. SEYn yhtenä tavoitteena on ennaltaehkäistä eläimille ihmisen viihteen vuoksi aiheutettavaa haittaa. Tämä tarkoittaa sitä, että monia nykyisiä eläinten viihdekäytön muotoja tulee SEYn näkemyksen mukaan lopettaa tai rajoittaa sellaisiin eläinlajeihin, joille ei aiheudu toiminnasta haittaa.

Eläimiä käytetään hyödyksi monissa erilaisissa viihteen muodoissa kuten sirkuksissa, erilaisissa tapahtumissa, näyttelyissä, elokuvissa ja tv-ohjelmissa. Kaikki eläinten käyttö viihteessä ei aiheuta eläimille haittaa. Osa toiminnasta on kuitenkin eettisesti kestämätöntä.

– Esimerkiksi viimeaikainen keskustelu Tampereen delfinaariosta on erittäin tervetullutta. Merinisäkkäiden käyttö viihdetarkoituksissa on maailmalla vastatuulessa, ja delfinaariokieltoja ja boikotteja puuhataan parhaillaan useissa maissa. Mielestämme on selvää, että myös Suomen tulee liittyä niiden maiden joukkoon, jotka eivät hyväksy näiden erittäin älykkäiden eläinten sulkemista niille täysin luonnottomaan elinympäristöön ihmisiä viihdyttämään, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

– Tuemme Tampereella tehtyä valtuustoaloitetta Särkänniemen delfinaarion sulkemiseksi, Pulli jatkaa.

SEYn tavoitteena on, että kaikkien ei-täysin domestikoituneiden eläinlajien käyttö sirkuksissa ja vastaavissa paikoissa kielletään eläinsuojelulaissa. Mikäli päätetään, että sirkuksissa saa käyttää eläimiä, tulee niitä varten luoda niin sanottu positiivilista, jolla määritellään sirkuskäyttöön sallitut eläinlajit.

– Myös esimerkiksi eläinten käyttöä elokuvissa ja TV-ohjelmissa tulee rajata siten, että eläimelle ei aiheudu toiminnasta haittaa. Emme missään tapauksessa pidä hyväksyttävänä sitä käytäntöä, jossa Suomen eläinsuojelulainsäädäntöä kierretään kuvaamalla ohjelmia ulkomailla. Myös tähän pitäisi pyrkiä puuttumaan lainsäädännön keinoin, toteaa Pulli.

Lisätietoja:

SEY on Suomen suurin ja kaikkien eläinten hyvinvointia edistävä eläinsuojelujärjestö. SEY on julkaissut yksityiskohtaiset tavoitteensa lain uudistukselle. SEY esittää eläinsuojelulakiin tavoitteita 13 eri teemalla. Yksittäisiä tavoitteita on yli 150. Kaikki SEYn tavoitteet ovat nähtävissä nettisivustolla www.eläinsuojelulaki.fi.

SEYn tavoitteet eläinten viihdekäyttöön liittyen: https://www.elainsuojelulaki.fi/seyn-tavoitteet/elainten-kaytto-viihteessa/

 

Kati Pulli
SEYn toiminnanjohtaja
GSM 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Maria Lindvist
SEYn viestintäpäällikkö
GSM 050 557 2463
maria.lindqvist@sey.fi

SEY  on Suomen suurin ja vaikuttavin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.