TIEDOTE 21.6.2017

Villiintyneistä kissalaumoista tehdyt ilmoitukset ovat yleistyneet viime vuosina. Tieto ilmenee SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoisille eläinsuojeluneuvojilleen tekemästä kyselystä. Kissalauma syntyy usein siksi, että pihapiiriin ilmestynyttä leikkaamatonta kissaa aletaan ruokkia tai itse hankittua kissaa ei leikata ajallaan.

Kissalaumassa voi olla kymmeniä, jopa toistasataa huonokuntoista kissaa, jotka lisääntyvät hallitsemattomasti. Kissoilla on paljon tarttuvia tauteja ja sisäsiittoisuutta, joka voi aiheuttaa esimerkiksi epämuodostumia.

Vaikka eläinsuojeluneuvojat törmäävät villiintyneisiin kissalaumoihin aiempaa useammin, ovat laumat jopa vähentyneet alueilla, joilla paikallinen eläinsuojeluyhdistys on tehnyt sitkeää ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Esimerkiksi Hartolan seudulla ei ollut keväällä tiedossa yhtäkään isompaa kissapopulaatiota.

– Olemme yhteistyössä kunnan viranomaisten kanssa loukuttaneet kissoja kuusi vuotta. Vaikka tilanne elää koko ajan, löytyy alueelta enää yksittäisiä tapauksia, sanoo Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja ja SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Margit Nevala.

Leikkautus- ja sirutuskampanjat purevat

Loukutusten ohella yhdistys on vuosien ajan järjestänyt leikkautus- ja sirutuskampanjoita, joissa myös vähävaraiset kissanomistajat voivat leikkauttaa lemmikkinsä edullisempaan hintaan. Nevalan mukaan kampanjat ja toimenpiteeseen tuotujen kissanomistajien kanssa keskusteleminen ovat johtaneet villiintyneiden kissalaumojen vähenemiseen.

Jokaisella villiintyneeseen kissaan törmäävällä on kuitenkin mahdollisuus omalta osaltaan estää kissaongelman jatkumista. Liian moni jää kesäksi ihastelemaan vieraan kissan pihapiiriin synnyttämiä pentuja ja havahtuu ilmoittamaan niistä eläinsuojelutoimijalle vasta syksyn tullen.

– Nyt kesällä kannattaa heti ilmoittaa tiineestä mökin pihaan ilmestyneestä kissasta. Pienistä pennuista saadaan yleensä ihania kotikissoja, mutta puolivuotias villiintynyt kissa on jo todella aggressiivinen ja vaikea saada sijoituskuntoiseksi. Nopeus on valttia, sanoo Nevala.

Tärkeimmät lakiuudistukset jäävät tekemättä

SEY vaatii, että uuden eläinsuojelulain myötä löytökissat tulee luovuttaa rokotettuina, tunnistusmerkittyinä ja rekisteröityinä sekä kastroituina tai sterilisoituina.

– Tämä estäisi tehokkaasti sen, että kissat päätyvät synnyttämään lisää ei-toivottuja pentuja. Maa- ja metsätalousministeriön esityksessä linjauksiksi uudeksi eläinsuojelulaiksi ei kuitenkaan ole näitä vaatimuksia kirjattu, sanoo SEYn viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori.

SEY ajaa uuteen eläinsuojelulakiin myös pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä kissoille ja koirille. Se olisi tehokas keino ehkäistä kissapopulaatioiden syntymistä sekä pentutehtailua. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan uuteen eläinsuojelulakiin ei kuitenkaan ole suunnitteilla kissojen ja koirien pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä.

– Samaan aikaan kuntien velvollisuutta säilyttää löytöeläimiä suunnitellaan lyhennettävän nykyisestä 15 vuorokaudesta kymmeneen. Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttaisivat kissan omistajan löytymisessä, joten se tulisi ilman muuta ottaa käyttöön, jos löytöeläinten säilytysaikaa lyhennetään.

SEY kiittelee suunnitelmia siirtää vastuu löytöeläinten kuljetuksista kustannuksineen uusille maakunnille.

– Löytöeläinten kuljetus on vienyt kohtuuttomasti vapaaehtoisten toimijoiden resursseja. Sen siirtäminen uusien maakuntien vastuulle on ollut SEYlle tärkeä tavoite, ja se näyttäisi nyt toteutuvan, kiittelee Seppävuori.

 

Lisätietoja:

Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen toiminta kattaa kaupunkeja ja kuntia Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa. Muut SEYn jäsenyhdistykset, jotka ovat raportoineet villiintyneiden kissalaumojen vähenemisestä vuosia jatkuneen loukutuksen sekä leikkautus- ja sirutuskampanjoiden myötä ovat Perniön seudun eläinsuojeluyhdistys, Salon seudun eläinsuojeluyhdistys ja Eläinten Auttajat Riihimäellä.

SEYn jäsenyhdistykset: http://www.sey.fi/seytoimii/seyn-jasenyhdistykset
SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat: http://www.sey.fi/seytoimii/seyn-jasenyhdistykset
Eläinten ystävä -lehden juttu aiheesta: http://www.elaintenystava.fi/artikkelit/meiltä/202-kissojen-loukutus-tuottaa-tulosta

 

Haastattelut:

Margit Nevala
Vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja
P. 0400 417 223
ellsumargit@gmail.com

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö
P. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi