Eläinsuojelujärjestöt haluavat eläimen itseisarvon lainsäädännön lähtökohdaksi. Parempaa eläinsuojelulakia vaatii jo lähes 50 000 suomalaista.

Nykyisessä lainsäädännössä eläin rinnastetaan esineeseen, jota pidetään ihmisen omaisuutena. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Animalia vaativat uuden eläinsuojelulain lähtökohdaksi eläimen itseisarvon. Itseisarvo tulee ottaa huomioon kaikessa eläimiä koskevassa lainsäädännössä.

– Eläimellä on itseisarvo, joka on riippumaton sen arvosta ihmisille. Eläimet ovat tuntevia ja kokevia olentoja, joiden elämää tulee kunnioittaa. Ihmisten tulee myös huolella tarkastella, miten ja missä tarkoituksissa eläimiä voidaan käyttää ihmisten hyödyksi, SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo.

Itseisarvon ajatuksen kirjaaminen lainsäädäntöön ei riitä, vaan se tulee ottaa huomioon myös lajikohtaisissa asetuksissa siten, että sillä on käytännössä vaikutusta eläinten pitotapoihin.

– Jotta itseisarvon tunnistamisella olisi tosiasiallista merkitystä myös eläimille, laissa pitää muun muassa asettaa lähtökohtaiset kriteerit sille, miten ihminen voi ylipäätään käyttää eläintä hyödykseen, vanhempi tutkija Birgitta Wahlberg sanoo.

– Eläinten itseisarvon toteutuminen edellyttää kokonaisvaltaista muutosta ihmisten suhtautumisessa eläimiin. Eläintä ei tule arvottaa sen mukaan, miten ihminen siitä hyötyy. Esimerkiksi tuotantoeläinten oloja on parannettava eläimen hyvinvoinnin eikä talouden ehdoilla, Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä sanoo.

Animalian ja SEYn Eläinlaki-vetoomuskampanja on ollut menestys. Nimiä maailman parasta eläinsuojelulakia vaativaan vetoomukseen on kerätty jo lähes 50 000. Vetoomuksessa vaaditaan muun muassa kivunlievitystä kipua aiheuttaviin toimenpiteisiin, emakkohäkeistä ja parsinavetoista luopumista sekä haitallisen jalostuksen kieltämistä.

SEY ja Animalia järjestävät Eläinlaki-paneelikeskustelun 26.4. klo 18–20 Café Mascotissa (Neljäs linja 2, Helsinki). Paneelin aiheena on eläimen itseisarvo. Mukana keskustelemassa vanhempi tutkija Birgitta Wahlberg, filosofi Elisa Aaltola ja toimittaja Mirja Pyykkö.
Lisätiedot:

www.eläinlaki.fi

Haastattelut:

Birgitta Wahlberg
p. 040 563 6107
birgitta.wahlberg@abo.fi

Annukka Seppävuori
vs. viestintäpäällikkö, SEY
puh. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

Mai Kivelä
vs. toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
mai.kivela@animalia.fi