Maailmalla on alettu keskustella villieläinten, erityisesti merinisäkkäiden, kieltämisestä viihdekäytössä. Luonnonvaraisten eläinten viihdekäytöstä virinnyt keskustelu on SEYn mielestä tervetullutta.  SEY tukee Tampereella tehtyä valtuustoaloitetta Särkänniemen delfinaarion sulkemiseksi ja ajaa uudistettavaan eläinsuojelulainsäädäntöön kieltoa villieläinten käytölle viihteessä.

Delfiinin oloja ei delfinaariossa ole mahdollista järjestää sen lajityypilliset käyttäytymistarpeet tyydyttävällä tavalla. Delfiini on nopea ja ketterä uimaan, ja se uikin vapaana yli 65 kilometriä päivässä. Iso osa matkata taittuu saalistaen.

Delfiineillä on vilkas sosiaalinen elämä, jota ei voi toteuttaa vankeudessa. Delfiinit elävät suurissa parvissa, joissa yksilöt tekevät monenlaista yhteistyötä keskenään. Delfiinien leikkimielisyys tulee hyvin esiin niiden uidessa veneen keulan muodostamissa aalloissa, akrobaattisia hyppyjä tehden.

Luonnossa kymmeniä kilometrejä päivässä uiva eläin elää Särkänniemen delfinaariossa altaassa, joka on tavallisen suomalaisen uimahallialtaan kokoinen. Delfinaarion altaiden pinta-ala on yhteensä 648 neliömetriä. Siitä 459 neliömetriä koostuu delfiinien kotialtaasta ja pienestä eläinlääkärin tutkimusaltaasta. Lopun tilan vie esiintymisallas. Delfiini elää jopa 50-vuotiaaksi. Se on pitkä aika viettää pienessä, rajatussa tilassa.

Eläinten käyttäytymistarpeista opitaan jatkuvasti uutta tutkimustiedon karttuessa. Käyttäytymistarpeiden tunteminen on välttämätöntä eläinten hyvinvoinnin mahdollistamiseksi. Osalla eläimistä on tiedon avulla mahdollista järjestää eläinten olot niin, että eläin pääsee toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan mahdollisimman hyvin.

Osalla eläimistä tarpeet ovat sellaisia, että niitä on mahdotonta järjestää muuten kuin niiden luontaisessa elinympäristössä.

Delfinaarioita on perusteltu muun muassa niiden opetuksellisella merkityksellä. On kuitenkin kyseenalaista, miten paljon merinisäkäslajista voi oppia seuraamalla sen toimintaa pienessä altaassa. Voi myös kysyä, mitä se opettaa ihmisille ja etenkin lapsille, että älykäs eläin vangitaan pieneen altaaseen. Tietoa delfiineistä saa kyllä muutenkin kuin delfinaariossa käymällä. Lisäksi maapalloistumisen myötä yhä useampi voi nähdä delfiinejä niiden luontaisessa elinympäristössä.

Intiassa delfinaariot on jo kielletty. Kreikka puolestaan kielsi kaikkien eläinten käytön sirkuksissa ja näytöksissä ensimmäisenä EU-maana. Suomeen tehdään parhaillaan toivon mukaan maailman edistyksellisintä eläinsuojelulakia. Siinä onnistuminen edellyttää sitä, että villieläinten käyttö sirkuksissa ja esityksissä kielletään.

Tamperelainen Jere Nieminen tehnyt kuntalaisaloitteen, jossa pyydetään Särkänniemeä selvittämään delfinaarion tulevaisuutta tilanteessa, jossa aika on ajanut delfinaarioiden ohi. Sen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/803

 

Annukka Seppävuori
Projektikoordinaattori
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto